[O1] Czy ktoś wymieniał juz uszczelki drzwi na nowe ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mycool1127
    Drive
    • 2012
    • 45

Pozdro dla kierownika w grafitowej O2FL widzianego dziś w Domosławicach(?) Logo na grilu widziałem... jechałem w strone Jurkowa.
  • andru123
    Elegance
    • 2010
    • 783
    • Toyota
    • ATF 2.0 MPI 120 KM

mam skode z 2001 r od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie wymiana uszczelek na nowe
    a ze nie jest to tani zabieg, uszczelka ok 120pln , to sie bardzo zastanawiam
    moze ktos juz wymienil ? czy faktycznie swist powietrza ok 90-100km/h z sie zmniejszył ?
    ponad 400pln wywalic na próżno mi sie nie usmiecha
    mam wrazenie ze moje uszczelki sa juz troche posciskane , czesc czolowa jest bardzo spłaszczona, jakby odkształciły sie od zamknietych drzwi
    jest O1 RS 1.8T XENON
    była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Apacz
      Classic
      • 2012
      • 11

Ja dociągnąłem drzwi na regulacji i pomogło.

Komentarz

• ziutsane
        RS
        • 2007
        • 2376

Apacz, czy dociagniecie moze pomoc troszke podniesc drzwi? jak tak , to ktorymi srubami? Troszke mi opadly lewe od kierowcy, nawalilem sporo materialu tlumiacego ...
        Radio: C90r+XDP210EQ
        Kable:Opt,Skyline,50 mm
        Wzm:XES M1+FP 1.800
        Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1086
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wymieniałem uszczelkę w drzwiach kierowcy. Poprostu po 12 latach wsiadania i wysiadania przetarła się guma do tego stopnia, że zrobiła się dziura w tej gumowej rurce mniej więcej w połowie wysokości słupka. Wymiana jest bardzo prosta. Starą uszczelkę wyszarpnąc poprostu chwytając za nią ręką. Włożenie, wciśnięcie nowej należy zaczynac od najostrzejszego załamania, czyli od górnego rogu otworu drzwiowego, i ten początek bardzo dokładnie upchnąc, ubic, dopchnąc. Jeżeli tego na początku nie zrobi się dokładnie, uszczelka pod koniec upychania okaże się zbyt długa. Ogólnie to bardzo prosta sprawa, gdyż uszczelka nie jest klejona, wszystko pasuje na "lekki wcisk".

Komentarz

• andru123
            Elegance
            • 2010
            • 783
            • Toyota
            • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez Marian 2
            Wymieniałem uszczelkę w drzwiach kierowcy. Poprostu po 12 latach wsiadania i wysiadania przetarła się guma do tego stopnia, że zrobiła się dziura w tej gumowej rurce mniej więcej w połowie wysokości słupka. Wymiana jest bardzo prosta. Starą uszczelkę wyszarpnąc poprostu chwytając za nią ręką. Włożenie, wciśnięcie nowej należy zaczynac od najostrzejszego załamania, czyli od górnego rogu otworu drzwiowego, i ten początek bardzo dokładnie upchnąc, ubic, dopchnąc. Jeżeli tego na początku nie zrobi się dokładnie, uszczelka pod koniec upychania okaże się zbyt długa. Ogólnie to bardzo prosta sprawa, gdyż uszczelka nie jest klejona, wszystko pasuje na "lekki wcisk".
            nie pytałem o to jak wymieniać, tylko czy efekt po wymianie jest zauważalny ?
            czy swist się zmniejszył ? czy jest jakas poprawa w komforcire podróży ?
            jest O1 RS 1.8T XENON
            była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1086
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

No w moim przypadku efekt zauważalny, bo brak dziury, i rzeczywiście zrobiło się jakby trochę ciszej, chociaż wymieniałem nie ze względu na hałas. Nowa guma, to jest nowa guma, zawsze będzie lepsza od starej 12 letniej.

Komentarz

• malysz01
                Drive
                • 2012
                • 53

Panowie odgrzebię trochę temat no ale ops: Czy opłaca się kupić używaną uszczelkę np. taką link

Komentarz

• Marian 2
                  L&K
                  • 2007
                  • 1086
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jeżeli jest cała, na pewno tak. Uszszelka daje się dowolnie wyginać/kształtować i jeżeli w pewnym miejscu będzie nieco przytarta np. od wsiadania i wysiadania, to można to miejsce ułożyć tam, gdzie tego efektu nie będzie, np. na przednim słupku.

Komentarz

• Skfarek
                    RS
                    • 2010
                    • 4795
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

malysz01, tylko jak sprawdzisz z którego jest roku? By się nie okazało że kupisz starą i pokruszoną, gorsza od tej co masz na aucie W dodatku jak widzę fotografie fantazyjnie powyginanych, pofalowanych, uwalonych piachem, rzuconych na ziemie uszczelek to mi się odechciewa zakupu :wink:
                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• andru123
                      Elegance
                      • 2010
                      • 783
                      • Toyota
                      • ATF 2.0 MPI 120 KM

mam komplet uszczelek z mojej poprzedneij octavi
                      wymienilem na nowe , kupa forsy wywalona w bloto , nic nie pomoglo , jak wialo tak wialo
                      octavia sprzedana a uszczelki z niej w idealnym stanie wisza na gwoździu
                      rok 2001 przebieg ok 180tys , nawet dokumentacja byla
                      moge tanio sprzedac , kontakt na priv
                      jest O1 RS 1.8T XENON
                      była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

Pracuję...